afla ce e improvizatia

IMPROVIZATIA

Improvizatia este abilitatea de a crea, de a cinta, juca, dansa sau vorbi, ca reactie spontana la ceea ce se intimpla in jur sau la propriile ginduri sau sentimente. In acest fel sint create noi moduri de gindire, noi structuri, noi practici.

Capacitatea de a improviza poate fi folosita pentru a facilita diverse forme de comunicare sau manifestare in domenii diferite, de la muzica la afaceri, inventii tehnologice, in relatii de servici sau personale, psihologie, teatru, sport sau marketing.

Improvizatia teatrala presupune adaptarea spontana la situatii reale sau imaginare, la propuneri de spatiu sau situatii sau relatii ale partenerului sau ale coordonatorului de joc.

Teatrul de improvizatie este o forma de teatru in care se folosesc tehnici de improvizatie teatrala pentru a crea dialoguri, scene, cintece sau povestiri. De cele mai multe ori publicul propune unde sa se desfasoare aceste scene, teme sau titluri pentru discursuri si povestiri sau versuri care sa fie integrate in cintece.

Teatrul de improvizatie presupune de multe ori o relatie interactiva cu publicul. Trupele de improvizatie solicita frecvent sugestii din partea publicului, ca o sursa de inspiratie, iar prin acest mod demonstreaza de asemenea ca spectacolul lor nu are scenariu. Aceasta suspiciune planeaza adeseori asupra maestriilor improvizatiei, ale caror spectacole pot parea atat de detaliate, incat spectatorii pot banui ca scenele au fost planificate.

Exista mai multe feluri de teatru de improvizatie? Ce se joaca in Romania?

Desi de cele mai multe ori spectacolele de improvizatie sint de natura comica, exista si alte forme, cum ar fi “play back theater” sau “teatrul oprimatilor” (teatru forum, folosit mai mult ca o forma de schimbare a realitatii sociale), psihodrama etc.

Spectacolele de improvizatie jucate pe scena sau in cluburi sint in general de doua feluri: forma scurta si forma lunga (shortform si long form). Majoritatea trupelor de improvizatie din Romania practica forma scurta (cea mai raspindita si cea mai indreptata catre divertisment)

Improvizatia de forma scurta, consta din scene scurte, independente unele de altele, bazate pe modele de joc predeterminate, dar a caror continut este complet improvizat si porneste de la sugestia publicului. Emisiunea care a popularizat publicul din toata lumea cu acest tip de spectacol este celebra “Whose line is it anyway.”

Improvizatia: intre actorie, dezvoltare personala si lumea afacerilor

Antrenamentul unui actor de improvizatie presupune imbunatatirea capacitatii de ascultare, a capacitatii de a face propuneri clare, a capacitatii de a reactiona spontan si cu incredere.

Aceste abilitati, care sint dezvoltate prin improvizatia teatrala, fac ca multi oameni, dar si companii si corporatii, sa fie interesati de traininguri de acest tip. Dezvoltarea increderii, a ascultarii active, imbunatatirea capacitatii de inovatie, de colaborare, ajuta la dezvoltarea oricarei business de succes. Totodata participantii la acest tip de workshop invata din tehnicile de improvizatie cum sa fie mai “prezenti”, cum sa faca alegeri pozitive care lasa “toate usile deschise”, despre beneficiile sustinerii partenerului si a increderii in acesta, cum sa descifreze o situatie cu ajutorul limbajului corporal, abilitati ce contribuie foarte mult la dezvoltarea personala.

Cum faci improvizatie de calitate?

Pentru ca o scena improvizata sa reuseasca, improvizatorii implicati trebuie sa colaboreze pentru a defini locul si actiunea scenei, intr-un proces de co-creatie. Fiecare cuvant rostit sau actiune facuta in scena este o oferta, insemnand că improvizatorul defineşte astfel realitatea scenica, identificind o relatie, o locatie, o situatie sau inventind personaje secundare.

Este responsabilitatea improvizatorilor sa accepte ofertele pe care colegii lor le fac, sa nu se blocheze sau sa nege, fapte care impiedica scena sa se dezvolte. Unii improvizatori pot bloca in mod intentionat scena, pentru a crea un moment comic – cunoscut in Romania sub numele de „cioaca” – dar acest lucru impiedica, în general, scena sa progreseze si este un gest dezavuat de majoritatea improvizatorilor „seriosi.

Jucatorii sunt incurajati sa respecte validitatea ofertelor şi spatiul imaginar definit de ei şi colegii lor; asta inseamnind, de exemplu, sa aibe grijă să nu treaca prin mese sau pereti sau sa supravieţuiasca „in mod miraculos” unor rani multiple cauzate prin impuscare de un alt improvizator.

Datorita faptului ca nu exista scenariu, nu exista nici posibilitatea de a pregati decor sau recuzita. Din acest motiv, unele trupe de improvizatie pastreaza la indemina o serie de obiecte, dar majoritatea prefera sa mimeze recuzita, pentru a-si pastra astfel deschise toate posibilitatile.

1 gând despre „IMPROVIZATIA”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s