afla ce e improvizatia, ce spun cursantii, Improvizatie

Despre acceptare in improvizatie

„Improvisation is the expression of the accumulated yearnings, dreams, and wisdom of the soul.” – Yehudi Menuhin

De ceva vreme merg la cursurile de improvizatie de la Teatrul Fara Frontiere. Veti spune ca e un mod placut de a petrece timpul intr-o zi a saptamanii, dupa ce ai stat ore in sir la birou lipit cu fundul de scaun si cu ochii in laptop, iar singurul efort fizic efectuat este articularea digitatiei pe tastatura, iar din cand in cand dreapta mai paraseste claviatura de litere pentru a se intalni cu mouse-ul in causul palmei pentru un click-click sau scroll frivol. : -)

Da, este foarte placut! Se rade mult la cursurile de improvizatie, se rade bine sau cum ar spune un prieten vorbitor de limba engleza, it’s super fun! Si mai este ceva care se adauga la toata aceasta atmosfera reconfortanta: inveti cum functioneaza relatiile cu partenerul sau partenerii de scena si poti transfera experienta in relatiile din viata de zi cu zi fie personale, de munca sau de la scoala. Improvizatia este ca o calatorie interesanta spre tine insuti descoperind in tine noi destinatii, unele despre care nici nu stiai ca exista.

Teatrul de improvizatie este o arta colaborativa fara un scenariu prestabilit. Scenele se intampla pe loc in fata publicului, ceea ce inseamna ca fiecare participant la scena se aduce pe sine, se expune si se manifesta. In aceeasi masura, teatrul de improvizatie este un… mestesug, ceea ce inseamna ca se invata prin practica continua, repetitie, prin incercare si eroare. Cu cat practici mai mult, cu atat devii mai bun in improvizatie.

Tocmai pentru ca nu exista un scenariu, iar lucrurile se intampla spontan, exista cateva principii de baza care sa faca o scena de improvizatie buna. Acestea sunt: oferta (faci o propunere care sa inceapa o scena), prezenta (esti cu mintea in acelasi loc cu corpul), acceptarea (spui da la oferta primita si adaugi ceva in plus), neanticiparea (lasa lucrurile sa se intample, vei sti ce ai de facut sau nu apoi), ascultarea (merge mana in mana cu atentia si prezenta), asumarea, luarea de decizie (actionezi si duci scena mai departe sau faci o rasturnare de situatie fara sa astepti sa faca altul ce se cuvine sa faci tu).

Fiecare dintre aceste componente are importanta sa intr-o sesiune de improvizatie super amuzanta, insa cheia care deschide o lumea de posibilitati in improvizatie este acceptarea. Asa ca o sa va spun un pic despre ce este vorba.

Acceaptarea inseamna sa spui “da…. si….”/ “yes… and…”, sa continui oferta pe care a facut-o colegul de scena si sa mai tu adaugi ceva. Oferta poate fi de la o situatie la alta o stare, o actiune, o ipostaza fizica sau emotionala. Scenele amuzante si povestile captivante se nasc din acceptarea sugestiei primite.

Ganditi-va la urmatoarea situatie intre doi improvizatori:

A: Buna ziua, numele meu este Cristina si voi fi insotitoarea de bord a zborului cu numarul BM 2341.

B: Acesta nu este un avion, ci este un cinematograf, iar tu nu esti insotitoare de bord, esti casiera de la ghiseul de bilete.

Este cam frustrant sa propui ceva, iar celalat sa iti nege oferta. Asta atrage dupa sine necooperarea ceea ce nu ajuta in niciun fel. Mai mult, publicul nu se amuza.

   “The first rule of improvisation is AGREE. Always agree and SAY YES. When you’re improvising, this means you are required to agree with whatever your partner has created. So if we’re improvising and I say, “Freeze, I have a gun,” and you say, “That’s not a gun. It’s your finger. You’re pointing your finger at me,” our improvised scene has ground to a halt. But if I say, “Freeze, I have a gun!” and you say, “The gun I gave you for Christmas! You bastard!” then we have started a scene because we have AGREED that my finger is in fact a Christmas gun.” Tina FeyBossy Pants

Acceptarea sau sa spui “da” este energia care alimenteaza improvizatia. Pentru a construi o scena, trebuie sa accepti sugestia partenerului, sa continui dezvoltand scena prin contributia ta si astfel sa permiti ca scena sa evolueze. Negand premisele celorlalti de pe scena, ceea ce poarta numele de blocare, nu doar ca iti arati lipsa de respect fata de colegul de improvizatie, ci si sufoci, suprimi evolutia povestii din scena respectiva si astfel scena nici mai mult, nici mai putin… moare. Aceasta regula se aplica la fel de mult si in viata reala. Acceptarea si construirea a ceva, indiferent ca este o noua relatie de prietenie, un proiect, un plan in viata sau in cariera, permite ca lucrurile sa evolueze mult mai repede si intr-o maniera placuta, pozitiva. Se naste o poveste… a proiectului de viata, de scoala, de munca, de iubire :- )

A accepta inseamna sa fii prezent aici si acum, sa fii atent la celalalt, inseamna sa il recunosti (acknowledge) pe celalalt, sa participi si sa creezi ceva cu totul nou pornind de la punerea in comun sau alternativ cu partenerul. A accepta inseamna a nu forta un anume rezultat (outcome), abandonand astfel orice idee preconceputa. Asta e un exercitiu foarte greu… poate cel mai greu! Pentru ca in felul acesta inveti sa iti monitorizezi egoul care vrea sa se afirme sau dimpotriva refuza asta si sa te vezi cum esti plin de clisee, automatisme, reflexe care pun frana EU-lui/sinelui, care poarta samanta creativitatii si a maleabilitatii.

Cred ca improvizatia este un antrenament foarte bun pentru inovatori sau cum am preluat din engleza, innovators. Ei trebuie sa spuna “da… si…”/”yes… and…” intelegand ca pentru a fi productiv procesul de creatie/creativitate in orice domeniu e nevoie de responsabilitate, asumare de riscuri si  acceptare neconditionata pentru toate ideile.

Cristina Colotelo

1 gând despre „Despre acceptare in improvizatie”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s