afla ce e improvizatia, ce spun cursantii, Improvizatie

Cate ceva despre grammelot sau gibberish

Despre grammelot:

Grammelot (eng. gibberish) reprezintă, în improvizaţie, acele scene sau jocuri în care cel puţin un improvizator vorbeşte fie într-o limbă inventată pe loc, fie într-o limbă străină pe care nu o cunoaşte.

Avantajul grammelot-ului este că ne obligă să renunţăm la ideea de a “ne gândi la ceva amuzant ce am putea spune”. Într-o scenă de grammelot, accentul este pus pe felul în care livrezi un mesaj mai degrabă decât conţinutul său. Cu alte cuvinte, “It’s not what you say, but how you say it”. În plus, suntem forţaţi să ne folosim de mijloace nonverbale pentru a ne exprima: pantomima devine foarte importantă, la fel ca şi tonalitatea sau inflexiunea vocii.

Tips & Tricks pentru a “învăţa” o limbă străină nouă:

–          ascultă un discurs în limba străină respectivă pentru a extrage 4-5 particularităţi (ex. silabe sau sonorităţi întâlnite frecvent, sonoritatea limbii, accentul, etc.);

–          Pentru fiecare discurs sau conversaţie în grammelot, uşurează-ţi munca livrând frazele cu o anumită emoţie. În felul acesta, pe lângă faptul că poţi exprima mai uşor mesajul pe care îl ai în minte, poţi găsi mai uşor “cuvintele” de care ai nevoie;

–          caută video-uri cu oameni vorbind limba respectivă; poţi prelua foarte mult din gesturile lor, particularităţile culturale te ajută să te identifici mai uşor cu o persoană din ţara respectivă şi poţi chiar masca inabilitatea de a reproduce foarte bine limba.

Grammelot-ul ne poate ajuta inclusiv în scenele aşa zis “normale” pentru că ne vom concentra, treptat, pe felul în care rostim o frază şi mai puţin pe conţinutul în sine.

Exerciţiu de antrenament pentru grammelot:

–          toţi improvizatorii stau intr-un cerc;

–          primul va spune celui din dreapta sa cateva cuvinte intr-o limba straina (5-10 secunde), dupa care cel din dreapta va spune ce limba a auzit si va continua mai departe jocul. În momentul în care o limba vorbită de o persoană nu va fi recunoscută, va ieşi din joc. Orice limbă va fi folosită o singură dată.

Articol scris de George Dumitru

1 gând despre „Cate ceva despre grammelot sau gibberish”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s